0

Цжанцзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник

Владимир Зографски се класира за финала и на голямата шанца в ски скока на олимпиадата в Пекин.

Самоковецът постигна 117 м, като получи от съдиите оценка от 96,7 т. С този си резултат Влади зае 37-о място от 64 участвали. За основното състезание утре от 13 ч българско време се класираха първите 50.
С водещ резултат днес бе Маруис Линдвик (Норвегия) - 136.4 точки след 135,0 м, следван от сънародника си Халвор Егнер Гранеруд със 131.6 точки и 133,5 метра и от световния вицешампион от Предацо 2013 и бронзов олимпийски медалист от Сочи 2014 Петер Превц (Словения) със 128.3 точки и 131,0 метра.

„Изпълних целта си да се класирам за финала, коментира Зографски след състезанието. – Работата е свършена. Ще се фокусирам утре за по-добър резултат. За да стане това обаче, трябва да подобрим скоростта, защото ми е доста ниска. При нас един километър в засилването се равнява горе-долу на 10 метра. Сами можете да си представите каква е разликата, а аз изоставам с два. Там има какво да се желае. Също така конкретно при опита днес не отскочих достатъчно мощно, от което загубих още 4-5 метра. И това трябва да оправим за утре. Но все пак най-важното е, че преминахме квалификацията, всичко е нормално и бих казал - засега успешно", коментира Зографски. 

В първия ден от официалните тренировки на 9 февруари той се представи най-добре, като премина два пъти изчислителната линия от 125,0 метра, а в най-дългия си скок се приземи на 128,5 метра. След 22-ото си място на малката шанца на 6 февруари Зографски си пожела личен рекорд на голямата.